Sezona tikvica je počela i ja se tome posebno radujem :D. Volimo ih u svakom obliku i pripremam ih na razne načine. Sa tikvicama mogu da se naprave zaista odlični specijaliteti a jedan od njih je svakako ova divna i preukusna pita :). Tikvice sam inače dobila direktno iz bašte mog svekra pa je užitak još veći :D. Za pripremu pite od tikvica vam ne treba puno vremena a ni kuvarsko umeće! Za tili čas ćete dobiti ukusnu večeru, doručak ili predjelo. Spremila sam je juče za večeru i ostalo nam je i za doručak i mogu vam reći da je odlična hladna uz jogurt :D.
SASTOJCI :
4 jaja,
3oo gr griza,
2 kašike pavlake,
5oo gr tikvica,
15o gr suvog mesa,
15o gr trapista ili starog kravljeg sira,
2 struka mladog crnog luka,
1oo ml ulja,
1 prašak za pecivo,
so po ukusu,
susam za posipanje po želji.
PRIPREMA :
Jaja penasto umutiti žicom (nije vam potreban mikser) pa dodati ulje i pavlaku. Mladi luk sitno iseckati i takođe i suvo meso (može i slaninica) i trapist pa sve ubaciti u smesu sa jajima. Tikvice oljuštiti i izrendati pa i njih umešati u testo.
Nije ih potrebno cediti :). U griz umešati prašak za pecivo pa varjačom sjediniti sve sastojke. Posoliti po ukusu, 2~3 kašičice. U pleh obložen pek papirom ili podmazan izliti smesu za pitu pa posuti susamom.
Nije ih potrebno cediti :). U griz umešati prašak za pecivo pa varjačom sjediniti sve sastojke. Posoliti po ukusu, 2~3 kašičice. U pleh obložen pek papirom ili podmazan izliti smesu za pitu pa posuti susamom.
Peći na 2oo C pitu od tikvica dok lepo ne porumeni, oko 3o minuta. Ako je pečete u dubljem plehu kao ja trebaće vam malo više vremena, čačkalicom proveravajte da li je gotova.
Sačekajte da se pita dobro prohladi da se ne bi krunila dok je sečete :).
Prijatno!
Ne propustite i ovaj recept! Klik na ZELJANICA BEZ KORA.
Pita je fenomenalna, moji ukucani su bili odusevljeni kad sam je napravila!
ОдговориИзбришиАутор је уклонио коментар.
ОдговориИзбриши