Svi ste nekad pravili ili probali Bolonjeze sos sa pastom po svom ukusu, ali pravi bolonjeze sos je specifičan. Ukus i miris prosto opijaju. Priprema bolonjeze sosa je kompleksna, ukusi se nadograđuju i preklapaju i ne mogu da kažem da se sprema na brzinu, ali na kraju se svakako isplati. Možete vi njih spremiti i na brzaka, ali ako jednom probate da ih kuvate po ovom uputstvu garantujem da ćete se navući :D. Bolonjeze sos nije samo pelat tj paradjz sok i meso, u originalnom receptu ima i povrća koje daje taj bogat, pun ukus.
SASTOJCI :
5oog mlevenog mesa (po želji),
1oog slanine,
2 kašike maslinovog ulja,
1 veća glavica crvenog luka (ja sam koristila praziluk),
1 veća šargarepa,
čen belog luka,
1 čaša crvenog vina,
3oo ml soka od paradajza,
2~3 lovorova lista,
so po ukusu,
ruzmarin,
origano,
pasta po želji (makarone, taljetele, špagete...).
PRIPREMA :
Na maslinovom ulju, u dubokom tiganji ili šerpi, proprižite slaninu.
Dodajte crni i beli luk i pržite dok ne omekšaju.
Izrendajte šargarepu i ubacite je u tiganj.
Dodajte mleveno meso i dinstajte dok se meso ne isprži.
Nalijte vinom i kuvajte dok tekućina ne ispari za trećinu.
Smanjite temperaturu i dodajte sok od paradajza, so i začine.
Kuvajte sos na tihoj vatri povremeno mešajući dok ne počne da se zgušnjava, oko 1~1,5h.
Sos bolonjeze poslužite uz testetnu po želji i uživajte u čuvenom italijanskom receptu :).
Нема коментара:
Постави коментар