Karamel torta je brza, kremasta i božanstvenog je ukusa. Prvi put sam je probala na rođendanu drugaricinog sina i oduševila se. To rtu je pravila njena mama pa sam odmah tražila recept. Ona je recept našna u nekom časopisu pa mi je samo prosledila fotografiju. S obzirom da sam krenula na zumbu, pravljenje slatkiša sam malo prolongirala. Ali trenutno sam u proždrljivom stanju, i posebno mi se ručka slatko, pa sam morala da je spremim. Žene razumeju o čemu pričam :D. Od ove mere se dobije baš velika torta ali se ipak brzo poručka jer je zaista preukusna. Baš stvorena za mene, pola torte bih sama mogla da pojedem u jednom dahu :). Kremasta tektustura, karamela i vanila, garantuju uživanje za sva čula.
45og keksa (petit beurre),
1 l mleka,
3 pudinga od karamele,
1o kašika šećera,
1oog karamela od lešnika,
125g margarina,
1oog šećera u prahu,
3oog krem šlaga od vanile,
4oo ml kisele vode,
5og čokolade.
PRIPREMA :
Od litre mleka odvojite 2oo ml i pomešajte sa pudingom i šećerom. Ostatak stavite na ringlu da proključa. Skuvajte puding po standardnoj proceduri.
Kada ga sklonite sa ringle ubacite karamele i mešajte dok se ne rastope.
Ostavite puding da se ohladi.
Šlag čvrsto umutite sa kiselom vodom.
Margarin penasto umutite sa šećerom u prahu i sjedinite sa ohlađenim pudingom.
Trećinu keksa poređajte na dno kalupa.
Ja sam koristila kalup od 3o cm.
Keks prethodno možete, a ne morate, umakati u mlako mleko.
Puding i šlag podelite na tri dela.
Prvi deo premažite preko keksa.
Šlag rasporedite preko pudinga.
Preko stavite keks, pa ponovite postupak.
Dakle, tri reda keksa i tri puta fil.
Na kraju se premazuje šlag.
Preko šlaga narendajte čokoladu.
Ja sam koristila mlečnu.
Karamel tortu stavite u frižider da se hladi, najbolje preko noći.
Skinite kalup pa uživajte.
Нема коментара:
Постави коментар