Štrudla sa makom je jedna od lepših poslastica iz mog detinjstva. Ovo je stari recept za svima dragi kolač. Nekada se dobro jelo, baš! :D A i sada se trudimo da održimo tradiciju i s vremena na vreme se častimo pravim domaćim kolačima. Makovnjača je lepša kada je puna fila pa je ja tako i pravim. Ne znam odakle mi recept, samo znam da ga imam odavno i baš ovako je spremam godinama. Nadam se da će vam se dopasti :).
SASTOJCI :
Za testo :
5oog brašna,
1 jaje,
2oog putera,
15o ml mleka,
5og šećera,
pola kockice kvasca ili kesica suvog kvasca,
prstohvat soli.
Za fil :
4oog mlevenog maka,
2oog šećera,
narendana korica limuna,
1 vanilin šećer,
3oo ml mleka,
5og prezli.
Za premaz :
1 žumance,
1 belance.
PRIPREMA :
U vangli prosejati brašno i dodati iseckan puter. Dobro sjediniti puter i brašno.
Dodati kvasac koji je prethodno odstojao u mlakom mleku sa šećerom.
Ubaciti jaje i so.
Umesiti glatko, kompraktno testo.
Testo podeliti na dve, tri, jednake jufke i ostaviti ga prekrivenog prijanjajućom folijom u frižideru oko 3o minuta.
Izvaditi testo iz frižidera i rastanjiti ga u pravougaoni oblik, oko pola cm debljine.
Mleko staviti da se kuva sa šećerom pa kada provri dodati mak, prezle, vanilin šećer i koricu limuna.
Kuvati dva, tri minuta uz neprestano mešanje.
Skloniti sa šporeta i ostaviti fil da se potpuno ohladi.
Ohlađeni fil podeliti na toliko delova koliko imate jufki (u mom slučaju uvek tri).
Premazati svaki deo razvijenog testa ravnomerno, ostavljajući po 1 cm od kraja prazan.
Uvijati rolat gusto pazeći da se fil ne istiska.
Poređajte štrudle u nauljen pleh i ostavite ih da odstoje oko 2o minuta.
Premažite ih razmućenim žumancetom i ostavite ih još 15 minuta.
Zatim premažite razmućenim belancetom.
Ostavite štrudlu još 15 minuta, taman dok se rerna zagreje na 18o C.
Pecite štrudlu od maka oko pola sata.
Sačekajte da se potpuno oladi pa je isecite na šnite i poslužite.
Najbolja strudla, samo po ovom receptu pravim.
ОдговориИзбриши